2013. április 14., vasárnap

Ronda és finom, avagy három perces gluténmentes mikrós süti

Hozzávalók:

4 csapott ek. liszt
2 ek cukor
késhegynyi szódabikarbóna
kakaópor
1 tojás
2 ek olaj
2-3 kanál tejföl (az eredeti recept 2 ek tejet ír, de nem volt itthon, csak tejföl - bár én csak egy kanállal tettem bele és kicsit száraz lett)

Opcionális:

lekvár (most nem volt itthon)
mazsola

Egy fél literes bögrében előbb a száraz hozzávalókat keverjük össze, majd hozzáadjuk a többit, alaposan elkeverjük.
A mikró legmagasabb fokozatán 3, maximum 3,5 percig sütjük, majd egy perc pihentetés után kivesszük.

2013. március 9., szombat

Glutenix Alfa-mix sütéspróba Nr.1


Recept a csomagoláson:

50 dkg Alfa-mix
5 dl víz
25 g friss élesztő
olaj


Meglepetésemre cukrot nem ír a recept.
A kenyérsütőbe először az olajat, majd a vizet, utána a lisztet és az élesztőt tegyük, és persze a sót.
Kis híján kikelt az üstből, és ezért a teteje kicsit fehér maradt, bár nem kentem meg semmivel. Majd legközelebb...

Ízre nekem kicsit porszerű, de a tészta látványra tömör.



Az én kétkaros gépemben a RAPID 1:52 programon sült. Súlya 94 dkg, szemben az eddig készített 70 dkg-s Falusi-Fehér lisztkeverékes kenyeremmel.

2013. január 20., vasárnap

fűszeres keksz rizslisztből

10 dkg rizsliszt (az eredeti recept szerint rétesliszt)
5 dkg porcukor
késhegynyi szódabikarbóna
csipet só
1 mk mézeskalács fűszerkeverék vagy őrölt fahéj, szegfűszeg, szerecsendió
1 citrom reszelt héja
3 ek víz
5 dkg vaj/ Rama
az eredeti recept szerint a tetejére: 3 ek vágott pisztácia, dió

Minden száraz hozzávalót, fűszert összekeverünk.
Hozzáadjuk a vajat, a vizet, és összeállítjuk a tésztát.
Az eredeti recept szerint csillagcsöves nyomózsákba tesszük a tésztát, korongokat nyomunk belőle sütőpapíros tepsibe, az illesztésnél pedig megszórjuk a vágott pisztáciával. (A dolog itt dőlt meg. Nem tudom a rétesliszt-rizsliszt csere miatt-e, de képtelen voltam formát nyomni a tésztából.) Gombócokat formálunk belőle (nagyon enyhén ragadós a tészta, 4-5 gombóc után kezet mostam), amiknek a tetejét villával formázzuk (porcukorba v. lisztbe kell mártani), majd sütőben pirosra sütjük a korongokat.
Az eredmény finom, nagyon ropogós keksz.
Nekem 15 darab lett belőle.

/forrás: nosalty.hu/

gluténmentes zsemle

45 dkg liszt
25 g élesztő

cukor
340 ml víz
4 ek olaj

A hozzávalókat összegyúrjuk, olajozott kezekkel cipóvá formázzuk. Ha nem megy könnyen, a tésztát is olajozzuk meg. Ezután olajozott felületen kelesszük 20 percig.
Szedjük 10 darabra (nekem 8 nem túl nagy lett), formázzuk kedvünk szerint. (Itt már könnyen alakítható kell legyen a tészta.)
Tepsibe fektetve kenjük meg őket tejjel, kelesszük további 20 percig, majd 200 fokra melegített sütőben 30 percig süssük. Utána kenjük meg olajjal a tetejüket, és fedjük le konyharuhával, hogy visszapuhuljanak.

2013. január 6., vasárnap

A Lisztérzékenyek Érdekképviseletének Országos Egyesülete által szerkesztett hírlevélben olvashatunk gluténmentes élelmiszerek egészségpénztári kártyával történő vásárlásáról itt.

A megvásárolható élelmiszerek listája itt található.

2013. január 3., csütörtök

Zöldfűszeres kenyér

50 dkg gluténmentes liszt
4 dl víz
fél élesztő

cukor
olívaolaj
kakukkfű
bazsalikom
rozmaring
majoranna

Nagyon-nagyon finom!